[ Best viewed with SR Iron and Google Chrome in 1024x768 ]
beep!

Recent Posts

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Αποχαιρετισμος στην Ολυμπιακη: Μια προσωπικη προσεγγιση

Για να πω την αληθεια, τωρα που ξεκινησα να το γραφω, δεν ξερω πως και τι θα γραψω… Σπανιο για μενα, οποιος με ξερει μπορει να το επιβεβαιωσει.. Τι να γραψει κανεις για να μπορεσει να εκφρασει τα αισθηματα του για κατι το τοσο απροσωπο και ομως τοσο προσωπικο.. Η Ολυμπιακη μας, ολων των Ελληνων δεν υπαρχει πια. Για να ακριβολογω: Δεν υπαρχει οπως την ξεραμε. Η Ολυμπιακη, η εταιρεια που στους Ελληνες της διασπορας εδω και δεκαετειες εφερνε εν ριπη οφθαλμου ελληνικες παραλιες, τη μυρωδια απο τα ψητα σουβλακια και τις αλλες λιχουδιες μπροστα στα ματια μας, τον αστραφτερο ηλιο, τη γαλαζοπρασινη θαλασσα, με φοντο αχνο ενα τεραστιο αεροπλανο, συνηθως ενα Β742 την ωρα της προσγειωσης δεν υπαρχει πια. 
Αισθανομαι πως ενα δακρυ μου κυλαει αθελα μου και φοβαμαι οτι θα γινει ποταμι. Με τρεμαμενα χερια ψαχνω και βρισκω ενα πακετο χαρτομαντηλα. Χαμογελαω, γιατι μου περναει απο το μυαλο ενας αδιευκρινιστος αριθμος: Ποσες φορες εβρισα την Ολυμπιακη μου για τις απεργειες και τις καθυστερησεις της; Ποσες φορες εστειλα στα αναθεμα αγενεις υπαλληλους της, και ποσες φορες μου ερχοταν η νταρντανα αεροσυνοδος της πρωτης πτησης μου στο μυαλο; Εχω σταματησει να μετραω, εδω και χρονια. Τα χρονια που η Ολυμπιακη ηταν για ολους τους Ελληνες το σημαδι του πολιτισμου. Μια ανοητη παρομοιωση, αλλωστε σιγα τον πολιτισμο που εφερνε στα περατα της γης.. Μπουζουκια, ουζα, κακομουτσουνοι ανθρωποι, σιγουρα οχι ετσι οπως τους ονειρευοταν ο Α. Ωνασης οταν υπεγραφε τη συμφωνια στις 30 Ιουλιου 1956 με το Δημοσιο για την αγορα της Τ.Α.Ε..
 Η εταιρεια που διχασε τους Ελληνες περισσοτερο ισως απο καθε αλλη. Η εταιρεια που με τα σκανδαλα της και τις σπαταλες της εγινε το σημα της αποτυχιας του ελληνικου σοσιαλισμου. Αλλα και των ροζ σκανδαλων. Για ενα μεγαλο χρονικο διαστημα ηταν η κακια γειτονισσα του καθε Ελληνα. Ξεκινησε μικρα, ταπεινα στις 6 Απριλιου 1957 με μια απλη Ντακοτα κανοντας στην πτηση Αθηνα-Θεσσαλονικη. Σε τρια χρονια ειχε κανει το αλμα στην jet εποχη και μεσα στα επομενα 5 χρονια την ηξερε ολος ο πλανητης. Σε λιγοτερο απο 10 χρονια η παλαι ποτε Σταχτοπουτα και προβληματικη, φτωχη, ελληνοπουλα ειχε γινει μια φανταχτερη κοσμοπολιτισσα. 
Ηταν η εταιρεια που εφερε τη δημοκρατια στην Ελλαδα μετα το πεσιμο της χουντας. Ηταν η εταιρεια που επενθυμιζε με το ονομα της την προελευση του μεγαλυτερου αθλητικου γεγονοτος της ανθρωποτητας. Η εταιρεια που οι περισσοτεροι απο εμας διαλεξαμε να κανουμε την πρωτη μας πτητικη εμπειρεια. Τα χρονια βεβαια περασαν. Τα χρωματα της Ολυμπιακης ξεθωριασαν. Η αιγλη εδωσε το ονομα της στα σκανδαλα. Η υπερηφανια στην ντροπη. Η χαρα για την πατριδα στα νευρα για την συμπεριφορα μερικων δημοσιων υπαλληλων. Ολα αυτα ειναι πλεον παρελθον. Τωρα ξεκιναει μια αλλη Ολυμπιακη, μια που ελπιζουμε να ειναι οπως ονειρευομασταν την παλια. Ολες οι θετικες αλλα και αρνητικες σκεψεις μας φευγουν αυτες τις τελευταιες ωρες ζωης της «παλιας» και μας γεμιζει καπου με πονο. Ακουω τη στιγμη που το γραφω το ATC του LGAV.. Ακουω τις τελευταιες επικοινωνιες πιλοτων της Ολυμπιακης και με σφιγγει η καρδια. Γιατι ξερω. Σε λιγο δεν θα υπαρχει η εταιρεια που μας διχασε, μας εφερε πιο κοντα, μας εκανε να αγαπησουμε τον αεροπορικο χωρο, μας εκανε να ειμαστε πιο περηφανοι η λιγοτερο. Η εταιρεια που συνδεαμε με την Ελλαδα δεν θα υπαρχει. Παλι φευγει ενα δακρυ. Δεν ειχα ποτε καποια σχεση εργασιακη με την ΟΑ. Ημουν συναισθηματικα δεμενος. Ηταν η εταιρεια με την οποια πεταξα για πρωτη φορα, οντας 40 ημερων απο την Γερμανια προς τα που; Την ΠΑΤΡΙΔΑ.. Ηταν και η πρωτη εταιρεια με την οποια εκανα την πρωτη πτηση μου οταν ενηλικιωθηκα. Ειμαι συναισθηματικα φορτωμενος και δεν με απασχολει τι θα σκεφτει καποιος. Και για μενα η ΟΑ ηταν ολα: απο το τελεια καλο εως το κακο και ασχημο. Και κυριως ενα στοιχειο, πως μπορει απο μια μεγαλη εταιρεια να γινει μικρη.
Αλλα και παλι. Τωρα θα παψουν οι κουβεντες για τα σκανδαλα για την «παλια» Ολυμπιακη. Οντως ειμαι περιεργος ποσο θα αντεξει ο νεοελληνας να βρει να γκρινιαξει και για τη «νεα» Ολυμπιακη. Τελος παντων. Ενα τεραστιας σημασιας κεφαλαιο κλεινει αποψε το βραδυ. Οχι κεφαλαιο.. Ενα βιβλιο κλεινει. Μια ζωη κλεινει και περναει στο επομενο σταδιο.. Και το δακρυ της αναμνησης αρνειται να κοπει... Οχι μονο σε μενα.









Ναι, θα μου λειψεις Ολυμπιακη!

Swissport Hellas: Συνεργασία με την Pegasus Airlines

Τη συνεργασία της με την μεγαλύτερη εταιρεία τσάρτερ στην Τουρκία, για την παροχή υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης επιβατών και αεροσκαφών, στη χώρα μας, ανακοίνωσε η Swissport Hellas, με αφορμή την έναρξη δρομολογίων της αεροπορικής εταιρείας Pegasus Airlines από την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, από Σμύρνη προς Αθήνα.
 
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Pegasus Airlines από τις 2 Οκτωβρίου θα εκτελεί 3 εβδομαδιαίες πτήσεις (Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή) από τη Σμύρνη προς την Αθήνα, με αεροσκάφη τύπου Β 737 & Airbus 320.
 
Αναφερόμενος στη νέα συνεργασία ο κ. Ιωάννης Ζέρμας, εμπορικός διευθυντής της Swissport Hellas, δήλωσε: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τη νέα συνεργασία της Swissport Hellas με την αεροπορική εταιρεία Pegasus Airlines, καθώς αντιπροσωπεύει τη συνεχόμενη αναπτυξιακή πορεία της Swissport στην Ελλάδα. Ήδη κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2009, ο αριθμός πτήσεων που εξυπηρέτησε η εταιρεία έχει σημειώσει αύξηση κατά 14%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι και προσδοκούμε στην περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου μας εντός των επόμενων μηνών».


Σημειώνεται ότι η Pegasus Arilines ιδρύθηκε την 1η Δεκεμβρίου του 1989, από την κοινοπραξία της Ιρλανδικής Aer Lingus και της Τουρκικής Silkar Yatırım ve Net Holding, ενώ ξεκίνησε τις πρώτες πτήσεις το 1990. Η Pegasus Airlines διαθέτει σήμερα στόλο 23 αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων αεροπλάνων τύπου Boeing 737-800. Έπειτα από 19 χρόνια στο κλάδο, η Pegasus Airlines, έχει σημαντική δραστηριοποίηση σε 17 χώρες στην Ευρώπη.


πηγη: capital.gr

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

Ελληνικες αεροπορικες εταιρειες: EuroAir [ - closed - ]

H EURO AIR Ltd [Κωδικοι 6M / EUP] ιδρύθηκε το 1992 ως εταιρεία συντήρησης μικρών αεροσκαφών γενικής αεροπορίας. Το 1995 η εταιρεία πήρε άδεια εκμετάλευσης για μικρά αεροσκάφη, που της επέτρεπε να εκτελεί αεροδιακομιδές ασθενών, μεταφορές επιβατών, ταχυδρομείου, και εμπορευμάτων. Αρχικά εκτελούσε ναυλωμένες πτήσεις κυρίως για επιχειρηματίες. Κατείχε άδεια Αερομεταφορέα (AOC) σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία JAR-OPS1 και διέθετε TRTO με έγκριση για εκπαίδευσης πληρωμάτων από την EASA. Το τμήμα συντηρήσης αεροσκαφών ήταν εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Αεροπορική Αρχή (EASA) σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Ρart 145. Επίσης η EuroΑir ήταν πλήρης μέλος τις Ένωσης Ευρωπαϊκών Αεροπορικών Εταιρειών και η μοναδική Αεροπορική Ελληνική εταιρεία με πιστοποιητικό ποιότητας ISO 9001. Μέχρι το 2002 πετούσε με διάφορα αεροπλάνα, αλλά κυρίως με PIPER PA.31 350 NAVAJO CHIEFTAIN. Εκείνο το έτος εξαγορασε την εταιρεια ΤΕΑ (TransEuropean Airlines) εντάσσοντας το αεροσκάφος της εταιρείας, ένα EMBRAER 110P2 BANDEIRANTE (SX-BNL) στον στόλο της. Με την ένταξη του αεροσκάφους εγινε και η μετατροπή της άδειας εκμετάλλευσης που επέτρεπε στην εταιρεία την μεταφορά περισσότερων επιβατών. Εκείνη την εποχή είχε και 2 ελικόπτερα στον στόλο της (λεπτομέριες στη λίστα στο τέλος). Στις 4 Νοεμβρίου 2004 η BAe Systems ανακοίνωσε ότι έκλεισε συμφωνία με την εταιρεία για τη μίσθωση τριών  BRITISH AEROSPACE ATP. Το πρώτο έφτασε νωρίτερα από την ανακοίνωση της BAe Systems, και δη τέλη Σεπτεμβρίου στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Το αεροσκάφος αυτό (αρχικά σαν G-MANM και μετά SX-BTK) πέρα από κάποια δοκιμαστικά run ups δεν έκανε καμμία πτήση για την εταιρεία και την άφησε αρχές 2005. Τα άλλα δύο αεροσκάφη (G-MANG και G-MANO) δεν παραδόθηκαν ποτέ. Ο λόγος ήταν ότι η εταιρεία αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες και η ΥΠΑ δεν ήταν πρόθυμη να κάνει αλλαγή στην άδεια εκμετάλλευσης. Το SX-BNL είχε σταλεί στις αρχές του έτους στο Kemble για συντήρηση και δεν γύρισε ποτέ, μιας και η εταιρεία δεν ήταν σε θέση να την πληρώσει. Αυτό το αεροσκάφος χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα από την πυροσβεστική του αεροδρομίου για ασκήσεις, «φορώντας» και ένα δεύτερο νηολογιο, το ταιριαστό G-FIRE.
Η εταιρεία συνέχιζε τις σποραδικές ναυλωμένες πτήσεις της με τα μικρότερα αεροσκάφη της.  Το καλοκαίρι του 2006 άρχισε να εκτελεί τσάρτερ δρομολόγια μεταξύ Αθήνας και Σκιάθου, με κάποια σχετική συχνότητα χρησιμοποιώντας ένα από την Κροατία μισθωμένο Let-410 (9A-BTC). Η μίσθωση κράτησε ίσα ίσα για το καλοκαίρι και γύρισε σύντομα πίσω.
Τον Μάρτιο του 2007 η εταιρεία παρέλαβε ενα πρώτο McDONNELL DOUGLAS MD-83 (SX-BEU) με το οποίο εκτελούσε τσάρτερ πτήσεις για την ελληνοεσθονική JPAir (η οποία πάλι εκτελούσε τις πτήσεις αυτές για άλλες εταιρείες!), ενώ τον Ιούλιο του ίδιου έτους παρέλαβε ένα ακόμα McDONNELL DOUGLAS MD-83 (SX-BEV) το οποίο πέταξε αποκλειστικά ναυλωμένο από τη HellasJet (η οποία εκτελούσε με αυτό πτήσεις και για την Olympic Airlines). Την συντήρηση του πρώτου την ανέλαβε η EAS, ενώ για το SX-BEV είχε κλειστεί συμφωνία με την SAS στο Malmö! Σε αυτό το στάδιο η εταιρεία σκόπευε να εντάξει άλλα 3 αεροσκάφη ίδιου τυπου. Σύντομα η εταιρεία αντιμετώπιζε και πάλι προβλήματα ρευστότητας. Το SX-BEU σε κάποια φάση πήγε στο αεροδρόμιο Arlanda για συντήρηση και έμεινε όλο το χειμώνα του 2008. Στα μέσα Ιανουαρίου 2009 η εταιρεια σταμάτησε τις πτήσεις, επιβεβαιώνοντας τις φήμες που κυκλοφορουσαν από τις αρχές του καλοκαιριού του 2008. Η ΥΠΑ ανακάλεσε την άδεια εκμετάλλευσης της εταιρείας στις 16.03.2009 και από τότε δεν έγινε γνωστή κάποια προσπάθεια επανέναρξης εργασιών της εταιρείας.
Η εταιρεία εκτέλεσε με το MD-83 πτήσεις από Αθήνα, Ηράκλειο, Ρόδο προς: Μόσχα, Αττάλεια, Φάρο, Βιέννη, Ρώμη, Στοκχόλμη, Βερόνα, Πράγα, Ζυρίχη, Βάστερας, Βρυξέλλες, Μάντσεστερ, Στρασβούργο, Μαδρίτη, Σάννον, Μιλάνο, Κολωνία, Ντύσσελντορφ, Τουλούζη (για λογαριασμό της Aegean Airlines), Παρίσι, Μπέργκαμο, Σαρλερουά και αλλού.

Με την εταιρεία πέταξαν τα ακόλουθα αεροσκάφη:
  • 9A-BTC LET L-410UVP-E TURBOLET
  • G-MANG BRITISH AEROSPACE ATP
  • G-MANM BRITISH AEROSPACE ATP
  • G-MANO BRITISH AEROSPACE ATP
  • SX-AJQ CESSNA 310Q
  • SX-APP PIPER PA.31 350 NAVAJO CHIEFTAIN
  • SX-BEU MC DONNELL DOUGLAS MD-83
  • SX-BEV MC DONNELL DOUGLAS MD-83
  • SX-BFL PIPER PA.31 350 NAVAJO CHIEFTAIN
  • SX-BMS PIPER PA.31 350 NAVAJO CHIEFTAIN
  • SX-BNI PIPER PA.31P PRESSURIZED NAVAJO
  • SX-BNL EMBRAER 110P2 BANDEIRANTE
  • SX-BTK BRITISH AEROSPACE ATP
  • SX-HNT ROBINSON 22 BETA
  • SX-HTN ROBINSON R44
Εαν καποιος αναγνωστης εχει επιπλεον, ή διορθωτικες πληροφοριες, παρακαλειται να επικοινωνησει μαζι μου! Ευχαριστω!

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

Κόβουν τις εκπομπές διοξειδίου κατά 50% οι αεροπορικές

Μια πολύ σημαντική δέσμευση αναμένεται να κάνει σήμερα ο παγκόσμιος κλάδος των αερομεταφορών, αναφορικά  με τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 50% έως το 2050, σύμφωνα με δημοσίευμα της"Guardian". Η δέσμευση αυτή γίνεται κατά την έναρξη των συνομιλιών του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για τις κλιματικές αλλαγές.

Όπως αναφέτει το 
AFP, ο διευθύνων σύμβουλος της British Airways, Γούιλι Γουόλς, θα παρουσιάσει μια συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών, των αεροδρομίων και της αεροναυπηγικής βιομηχανίας για την περιστολή των εκπομπών διοξειδίου σε επίπεδα χαμηλότερα από του 2005 έως το 2050. Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα εκτινάξει τις τιμές των εισιτηρίων, ενώ θα προκαλέσει μια κούρσα πράσινης τεχνολογίας μεταξύ των εταιρειών κατασκευής αεροσκαφών, όπως εκτιμά η εφημερίδα. "Οι εκπομπές διοξειδίου από τις διεθνείς αερομεταφορές δεν περιλαμβάνονται στο Πρωτόκολλο του Κιότο, πριν 12 χρόνια. Σήμερα έχουμε την ευκαιρία να διορθώσουμε αυτή την παράλειψη, και πρέπει να την εκμεταλλευτούμε", θα αναφέρει στην παρουσίασή του προς αντιπροσώπους του ΟΗΕ ο επικεφαλής της British Airways.

"Οι προτάσεις μας αντιπροσωπεύουν τους πλέον περιβαλλοντικά αποτελεσματικούς και πρακτικούς τρόπους για τη μείωση των επιπτώσεων από τις εκπομπές διοξειδίου των αεροσκαφών. Αποτελούν δε την καλύτερη επιλογή για τον πλανήτη και προτρέπουμε τον ΟΗΕ να τις υιοθετήσει", τονίζεται στο έγγραφο που θα υποβληθεί στον διεθνή οργανισμό.


πηγη: tdn.gr

British Airways sets seat charges


British Airways passengers will have to pay to choose their seats before they travel from October, the airline says.
The charges will affect those seeking to ensure they sit together on a flight and people with a preference for window, aisle or emergency exit seats.
Prices range from £10 per person for European economy flights, to £60 for long haul trips in business class.
Consumer group Which? said it was “disappointing to see British Airways jumping on the bandwagon”.
BA said it would “give customers more control over their seating options”. The new charges will come into force on 7 October.
‘Extra charges’
The airline currently allows passengers to reserve seats in the 24 hours prior to departure.
The new charge – aimed at passengers wanting to reserve seats earlier than this – will be £20 on long-haul economy or short flights in business class, while a seat in an emergency exit row will cost £50.
This can be booked between 10 and four days before take-off.
A BA spokeswoman said: “Customers frequently request specific seats, but in the past we’ve only been able to confirm them 24 hours in advance or on the day. We know people want to secure them in advance and have real control over their flying experience. This will allow them to do that.”
Rochelle Turner, head of research at Which? Holiday, said travellers had become used to budget airlines charging them for a service that used to be included in the “headline price”.
“We know from our members that people really don’t like these extra charges – they’d much rather see a headline price that includes everything,” she said. “BA is still giving some people the chance to reserve their seat for free in the 24 hours before departure, but if you aren’t quick enough off the mark, you could find yourself sitting on the other side of the plane from your family or partner.
“It’s no way to start a holiday.”
The move comes as the airline attempts to bolster its balance sheet after a £401m loss in the last financial year.
And it follows BA’s decision to cut luggage allowances and abolish free meals on short flights.

source: aviationnews.eu

Ολυμπιακή: Το τέλος μιας μεγάλης ιστορίας

Tη διακοπή των πτήσεων της, εξωτερικού, αλλά και εσωτερικού, από την ερχόμενη Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσαν οι Ολυμπιακές Αερογραμμές.Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, όσοι επιβάτες διαθέτουν εισιτήριο για πτήσεις των Ολυμπιακών Αερογραμμών μετά την 29η Σεπτεμβρίου έχουν τη δυνατότητα εξυπηρέτησης από την  Olympic Air αλλά και από άλλες αεροπορικές εταιρείες, βάσει συμφωνιών που έχουν ήδη συνάψει οι Ολυμπιακές Αερογραμμές και χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση των επιβατών.Αν κάποιοι επιβάτες  δεν επιθυμούν να πετάξουν με άλλη αεροπορική εταιρεία, δικαιούνται πλήρη επιστροφή του εισιτηρίου τους.Οι πτήσεις που σταματούν να πραγματοποιούνται από την ερχόμενη Τρίτη, είναι οι εξής:
Εξωτερικού
Αθήνα - Γιοχάνεσμπουργκ
Αθήνα - Βρυξέλλες
Αθήνα - Άμστερνταμ
Αθήνα - Βιέννη
Αθήνα - Βερολίνο
Αθήνα - Φρανκφούρτη
Αθήνα - Μόναχο
Αθήνα - Ντίσελντορφ
Αθήνα - Στουτγάρδη
Αθήνα - Παρίσι
Αθήνα - Ρώμη
Αθήνα - Μιλάνο
Αθήνα - Μαδρίτη
Αθήνα - Λονδίνο
Αθήνα - Μάντσεστερ
Αθήνα - Σόφια
Αθήνα - Λάρνακα
Αθήνα - Ντουμπάι
Αθήνα - Κουβέιτ
Αθήνα - Μόσχα
Αθήνα-Βουκουρέστι
Αθήνα - Νέα Υόρκη
Αθήνα - Μόντρεαλ
Αθήνα - Τορόντο
Θεσσαλονίκη - Κωνσταντινούπολη
Αθήνα - Γενεύη - Νίκαια
Αθήνα - Κίεβο - Οδησσός
Αθήνα - Πράγα
Εσωτερικού
Αθήνα - Θεσσαλονίκη
Αθήνα - Ηράκλειο
Θεσσαλονίκη - Ηράκλειο
Αθήνα - Χανιά
Θεσσαλονίκη - Χανιά
Αθήνα - Ρόδος
Αθήνα - Κέρκυρα
Αθήνα - Κως
Αθήνα - Χίος
Αθήνα - Μυτιλήνη
Θεσσαλονίκη - Μυτιλήνη
Αθήνα - Άγιος Νικόλαος
Αθήνα - Αλεξανδρούπολη
Αθήνα - Ζάκυνθος
Αθήνα - Ιωάννινα
Αθήνα - Καβάλα
Αθήνα - Καστοριά
Αθήνα - Κοζάνη
Αθήνα - Κεφαλονιά
Αθήνα - Λήμνος
Αθήνα - Μύκονος
Αθήνα - Άκτιο
Αθήνα - Σάμος
Αθήνα - Σαντορίνη
Αθήνα - Σύρος
Ρόδος - Ηράκλειο
Τέλος, όπως αναφέρει η ανακοίνωση των Ολυμπιακών Αερογραμμών, οι επιβάτες που διαθέτουν εισιτήριο για πτήσεις μετά την 29η Σεπτεμβρίου θα ενημερωθούν σχετικά, ενώ για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνήσουν απευθείας με τα κατά τόπους γραφεία των Ολυμπιακών Αερογραμμών ή την Υπηρεσία Τηλεφωνικών Κρατήσεων (τηλ. 2109666666).

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Ελληνικες αεροπορικες εταιρειες: LAMDA Airlines [ - failed - ]

H LAMDA Airlines [Κωδικοι - / LMD] ιδρυθηκε στις αρχες του 1992 απο τον κ. Χρηστο Λυκομητρο, ενω βασικος μετοχος ηταν μια ελληνικη ναυπηγικη εταιρεια. Ηταν απο τις πρωτες εταιρειες που κατεθεσαν στην ΥΠΑ αιτηση για αποκτηση αδειας εκμεταλλευσης, και ισως η πρωτη σοβαρη προσπαθεια που ειχε γινει στον χωρο και παραλληλα καταδικαστηκε να μεινει στα χαρτια μονο. Η εταιρεια ειχε παραγγειλει τον Μαρτιο του 1992 2 καινουρια αεροσκαφη απο την McDonnell Douglas τυπου MD-83, ενω ειχε και μια οπσιον για αλλα 2 καινουρια αεροσκαφη του ιδιου τυπου. Μαλιστα για να συμβαδιζει με τους αυστηρους (τοτε – απαραδεκτους για τα σημερινα δεδομενα) νομους, ειχε προκαταβαλλει το 10% εξ ιδιων κεφαλαιων σε μετρητα στην McDonnell Douglas, ενω το ποσο που ελλειπε για να φτασει το 51% της αξιας των αεροσκαφων (ωστε να μπορουν να θεωρηθουν ιδιοκτησια της) θα το επαιρνε με τη μορφη δανεισμου απο γαλλικη τραπεζα με την οποια ειχε κανει συμφωνια ετησιας αποπληρωμης μετα τον πρωτο χρονο λειτουργειας της εταιρειας. Η σε μεγαλο ποσοστο συμμετοχη της ναυπηγικης εταιρειας ηταν αρκετη για την εγγυοδοτηση του προγραμματος.  Η εταιρεια ειχε λαβει και τις σχετικες διαβεβαιωσεις απο την ΥΠΑ για το νομοτυπο της υποθεσης. Η εταιρεια σκοπευε να αρχισει τσαρτερ πτησεις προς διαφορους προορισμους στην Ευρωπη τον Αυγουστο του 1992, ενω σχεδιαζε την εναρξη προγραμματισμενων πτησεων εσωτερικου, οταν θα ειχε ολοκληρωθει η αναπτυξη της εταιρειας και θα μπορουσε να προσθεσει τα καταλληλα αεροσκαφη. Και ενω εκεινη την εποχη εν μεσω ανακαταταξεων η Lamda περιμενε το AOC της απο την ΥΠΑ, η Olympic Airways εκανε τα αδυνατα δυνατα ωστε να καθυστερει η εκδοση. Διοτι, παρα τη συμμετοχη της ναυπηγικης εταιρειας, τις εγγυησεις της γαλλικης τραπεζας και το γεγονος οτι η εταιρεια θα πετουσε με ολοκαινουρια αεροσκαφη, η ΥΠΑ απεφανθη οτι δεν υφισταται γερη οικονομικη βαση, με αποτελεσμα να μην εκδοσει την αδεια. Στις αρχες του 1993 οι εμπλεκομενοι απογοητευμενοι με τη σταση της ΥΠΑ παρατησαν το εγχειρημα. Ο κ. Λυκομητρος παρεμεινε στον αεροπορικο χωρο και καποια χρονια αργοτερα ιδρυσε την AEROGENESIS Α.Ε.
Η εταιρεια δεν παρελαβε ποτε αεροσκαφη, στοιχεια των οποιων θα μπορουσαν να αναγραφουν εδω. 


Εαν καποιος αναγνωστης εχει επιπλεον, ή διορθωτικες πληροφοριες, παρακαλειται να επικοινωνησει μαζι μου! Ευχαριστω!


Να τονιστει, οτι λογω της ελλειψης στοιχειων και εικονων, το σημα της εταιρειας δεν αναποκρινεται στην πραγματικοτητα αλλα ειναι δικο μου δημιουργημα, για τους λογους της παρουσιασης και οτι δεν αντιπροσωπευει σε καποιο βαθμο την εταιρεια.

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Ελληνικες αεροπορικες εταιρειες: AIR FORUM [ - failed - ]

H AIR FORUM [Κωδικοι - / -] ιδρυθηκε απο ατομα συμπεριλαμβανομενων και συνταξιουχων της Ολυμπιακης το πρωτο εξαμηνο του 1990. Ο στολος της εταιρειας αποτελουνταν απο 2 SHORTS SX-7 SKYVAN Mk.III (SX-BBN και SX-BBO), αεροσκαφη τα οποια εκεινη την εποχη απεσυρε η Ολυμπιακη. Το SX-BBN παραδωθηκε τον Ιουνιο του 1990 και το SX-BBO τον Δεκεμβριο του ιδιου ετους. Και τα δυο αεροσκαφη ειχαν παρει τα χρωματα της εταιρειας. Πτησεις δεν εκτελεσαν ποτε, περα απο καποια test flights, μεχρι που πουληθηκαν, το SX-BBN τον Μαιο του 1993 και το SX-BBO τον Φεβρουαριο του 1994. Στα αρχικα σχεδια της Air Forum ηταν η αντικατασταση αυτων των 2 αεροσκαφων με μεγαλυτερα και νεοτερα στροβιλοελικοφορα αεροσκαφη, κατι που βεβαια δεν εγινε ποτε. Η εταιρεια εκλεισε οριστικα το 1995.


Δεν ειναι γνωστο ποιους προορισμους ηθελε να ενταξει στο πτητικο της προγραμμα.

 
Τα ακολουθα αεροσκαφη ειχαν αποκτησει τα χρωματα της εταιρειας.

  • SX-BBN SHORTS SX-7 SKYVAN Mk.III cn SH.1869 "ICARUS"
  • SX-BBO SHORTS SX-7 SKYVAN Mk.III cn SH.1870 "VETERAN"
Ιδιαιτερες ευχαριστιες προς τον κ. Γιώργο Πανταλό για την παραχωρηση των πληροφοριων!
 
Εαν καποιος αναγνωστης εχει επιπλεον, ή διορθωτικες πληροφοριες, παρακαλειται να επικοινωνησει μαζι μου! Ευχαριστω!

Aegean Airlines: Με εξώδικο στον υπουργό κατά της Olympic Air

Η απόφαση του υπουργείου Μεταφορών για παράταση έως τα τέλη Νοεμβρίου των συμβάσεων με τις Ολυμπιακές Αερογραμμές προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι άγονες γραμμές, προκάλεσε την αντίδραση της Aegean. Η αεροπορική έστειλε εξώδικο στο υπουργείο, αφήνοντας αιχμές για διακριτική μεταχείριση.
Αναλυτικά η ανακοίνωση-εξώδιο της Aegean, η οποία κοινοποιείται και στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας:
«Με βάση το περιεχόμενο του Δελτίου σας, η λειτουργία των Κρατικών 'Ολυμπιακών Αερογραμμών' παρατάθηκε κατά δύο μήνες και οι υφιστάμενες συμβάσεις για τις άγονες γραμμές επίσης παρατείνονται κατά δύο μήνες, έως τέλος Νοεμβρίου 2009 (με δυνατότητα, ως αναφέρεται στο Δελτίο σας, παράτασης μέχρι το τέλος 2009). Ως εκ τούτου, συνάγεται ότι τόσο το έσοδο των εισιτηρίων, καθώς και η όποια κρατική ενίσχυση (η οποία κατά τo δελτία τύπου σας αναμένεται ότι θα είναι μηδενική) θα εισπράττονται από την Κρατική 'Ολυμπιακές Αερογραμμές'.
» Αντιλαμβανόμαστε από τις ανακοινώσεις της 'Olympic Air' ότι δραστηριοποιείται από 29.9.2009 και άρα ότι η ημερομηνία μεταβίβασης του υπολειπόμενου 51% της ΠΑΝΘΕΟΝ (Olympic Air) από την Κρατική ΟΑ στον Όμιλο MARFIN παραμένει ως προβλέπει η σχετική σύμβαση. Αυτό σημαίνει ότι από 1.10.2009, η 'Olympic Air' δεν θα είναι θυγατρική των 'Ολυμπιακών Αερογραμμών' και ως εκ τούτου λήγει και η ειδική 'μεταβατική περίοδος', καθώς και ότι η Κρατική ΟΑ με την πλήρως ιδιωτική 'Olympic Air' δεν πρέπει να έχουν πλέον καμία ειδική σχέση, εφόσον η Marfin θα είναι πλέον ο μοναδικός μέτοχος.

» Αναφέρετε στο από 22 Σεπτεμβρίου 2009 Δελτίο Τύπου ότι οι 'Ολυμπιακές Αερογραμμές' θα αξιοποιήσουν τον στόλο της 'Olympic Air' για την εξυπηρέτηση των άγονων γραμμών. Προφανώς, εννοείτε μέσω κάποιας σύμβασης μίσθωσης. Δεδομένου ότι οι δύο εταιρίες δεν θα τελούν σε σχέση μητρικής-θυγατρικής και άρα σε καμία ειδική σχέση, δημιουργούνται ευλόγως τα εξής ερωτήματα:

(α) Ποιο θα είναι το αντίτιμο αυτής της μίσθωσης που θα καταβάλλεται από τις 'Ολυμπιακές Αερογραμμές' στην 'Olympic Air'; Η ερώτηση αυτή συνδέεται με την 3ηπαραδοχή της απόφασής σας, όπως αναφέρεται στο ως άνω Δελτίο Τύπου, ότι η 'Olympic Air' θα συμβάλει χωρίς καμία κρατική επιδότηση.

(β) Εάν υπάρξει τίμημα μίσθωσης, η Κρατική ΟΑ έχει ζητήσει προσφορά μίσθωσης για τις ίδιες υπηρεσίες από άλλους αερομεταφορείς για να διασφαλιστεί το Δημόσιο Συμφέρον, πριν προβεί σε αυτή τη σύναψη σύμβασης;

(γ) Η μίσθωση αυτή προφανώς είναι μία 'πλήρης μίσθωση' (wet lease) αεροσκαφών με πληρώματα και συντήρηση της 'Olympic Air' που παρέχονται ως σύνολο στις 'Ολυμπιακές Αερογραμμές'. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, της οποίας προΐστασθε, έχει αποκλειστεί με την συγκοινοποιούμενη και προς εσάς με αρ. πρωτ. Δ1/Β/32326/2661/21.8.2009 προς την Εταιρεία μας επιστολή της (συνημ. στο παρόν) τη χρήση αεροσκαφών με συμφωνίες πλήρους μίσθωσης (wet lease) από άλλους αερομεταφορείς, ειδικά για την παροχή Δημόσιας Υπηρεσίας στις άγονες γραμμές!

Αυτός ο περιορισμός/απαγόρευση δεν ισχύει για την Κρατική ΟΑ σε σχέση με την 'Olympic Air', η οποία δεν είναι πλέον από 29.9.2009 θυγατρική; Ισχύουν άλλοι κανόνες εδώ;

» Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούν να ισχύουν παράλληλα o περιορισμός της ανωτέρω επιστολής της ΥΠΑ και η δυνατότητα σύμβασης πλήρους μίσθωσης (wet lease) αεροσκαφών μεταξύ Κρατικής ΟΑ και 'Olympic Air' με δεδομένη την ως άνω λήξη της μεταβατικής περιόδου ειδικής σχέσης των δύο εταιριών.

» Τέλος, επισημαίνουμε ότι δεν έχετε απαντήσει στο ερώτημα του προηγούμενου από 17.9.2009 εξωδίκου μας αναφορικά με το πώς προτίθεστε να διαχειριστείτε μετά την 30η Σεπτεμβρίου 2009 τους διορισμούς και τις συχνότητες των 'Ολυμπιακών Αερογραμμών' σε χώρες εκτός EE (Διμερείς Συμβάσεις), που απελευθερώνονται, και πρέπει με τις διαδικασίες του εφαρμοζόμενου Εθνικού Κανονισμού Δ1/Β/28178/2647/19-7-2009 και ΕΚ 847/2004, να κριθεί πώς θα ανατεθούν ανάλογα με αιτήματα διορισμού Ελλήνων και κοινοτικών αερομεταφορέων, κατόπιν αξιολόγησης της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

» Κατόπιν όλων των προεκτεθέντων, σας ΚΑΛΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ να απαντήσετε στα ανωτέρω.




Αρμόδιος Δικαστικός Επιμελητής, με ρητή επιφύλαξη κάθε δικαιώματός μας, παραγγέλλεται να επιδώσει νομίμως την παρούσα προς τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών προς τον οποίο αυτή απευθύνεται καθώς και προς τον Διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, προς τον οποίο αυτή συγκοινοποιείται, προς γνώση τους και προκειμένου να επέλθουν οι νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντας ολόκληρο το περιεχόμενό της στην σχετική Έκθεση Επιδόσεώς του.»



πηγη: in.gr

Continental Airlines: Eπανέναρξη πτήσεων Αθήνα - Ν. Υόρκη

Η Continental Airlines, η 5η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία στον κόσμο, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επαναλάβει τις απευθείας πτήσεις από Αθήνα για τον κόμβο της στη Νέα Υόρκη – το αεροδρόμιο Newark Liberty International στις 28 Μαΐου 2010.

Οι πτήσεις θα εκτελούνται καθημερινά έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2010, πέντε φορές την εβδομάδα από τις 7 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου 2010, και στη συνέχεια τέσσερις φορές την εβδομάδα κατά την διάρκεια της χειμερινής σεζόν 2010/2011 (όλες οι ημερομηνίες με κατεύθυνση προς τα δυτικά).
Η πτήση CO105 θα αναχωρεί καθημερινά από την Αθήνα στις 12 μ.μ , φτάνοντας στο αεροδρόμιο Liberty της Νέας Υόρκης στις 4:10 μμ της ίδιας ημέρας. Η πτήση επιστροφής CO104, θα αναχωρεί από το αεροδρόμιο Liberty καθημερινά στις 5:30μ.μ. και θα φτάνει στην Αθήνα στις 10:20π.μ. της επόμενης ημέρας.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου 28 Μαΐου έως 26 Αυγούστου 2010, οι πτήσεις θα εκτελούνται με αεροσκάφος Boeing 767-400ER το οποίο διαθέτει 235 θέσεις, εκ των οποίων 35 στην BusinessFirst και 200 στην Οικονομική.
Εν συνεχεία οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται με αεροσκάφος Boeing 767-200ER 174 θέσεων, το οποίο διαθέτει 25 θέσεις στην BusinessFirst και 149 στην Οικονομική.


πηγη: naftemporiki.gr

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Ελληνικες αεροπορικες εταιρειες: HELLENIC Airlines [ - failed - ]

H HELLENIC Airlines [Κωδικοι - / HLN] ηταν μια κλασικη περιπτωση αεροπορικης εταιρειας-πυροτεχνημα. Εμφανιστηκε ξαφνικα, αναλυοντας την προκαλεσε σουσουρο με την υπαρξη και τα στοιχεια που την αποτελουσαν, και εσβησε πριν φτασει στο απογειο της. Ιδρυθηκε τελη 1992, λιγο μετα τη νομοθετικη ρυθμιση για την απελευθερωση των αεροπορικων συκοινωνιων και υπεβαλε αιτηση αδειας εκμεταλλευσης στην ΥΠΑ τον Δεκεμβριο του ιδιου ετους, οντας μια απο τις πρωτες εταιρειες στον Ελλαδικο χωρο. Ειχε αρχικα δηλωσει ενα και μοναδικο αεροσκαφος, ενα BAC 1-11-215AU (SX-BAR cn 096) με το οποιο σκοπευε να ξεκινησει πτησεις τσαρτερ. Βασει του νομου που ισχυε τοτε, η εταιρεια ειχε πληρωσει ηδη το 51% του αεροσκαφους σε μετρητα ωστε να μπορει να αποδειξει οτι της ανηκει, ωστε να πληροι την βασικη προυποθεση για την εκδοση αδειας. Οι ιδιαιτεροτητες του σκαφους ηταν αρκετες. Πηρε απο την ΥΠΑ το ελληνικο νηολογιο του, το οποιο δεν αναρτηθηκε ποτε επανω στο αεροσκαφος. Το συγκεκριμενο αεροσκαφος ηταν το πρωτο single aisle jet που νηολογηθηκε στην Ελλαδα και δεν ανηκε στην Olympic Airways. Περασε απο γενικο ελεγχο στην ΕΑΒ, η οποια τεχνικα του εδωσε το ΟΚ. Αλλα η ΥΠΑ ειχε ενα προβλημα με τον τυπο, διοτι ηταν παλιος και οι κινητηρες του τεχνολογιας δεκαετειας 60 δεν πληρουσαν σε καμμια περιπτωση τις ευρωπαικες προδιαγραφες ηχορυπανσης. Η εταιρεια ειχε παραγγειλει και 2 Boeing Β727-200 (Β727-231 Ν590CA και Β727-251 Ν268US). H ΥΠΑ δεν εδωσε τελικα ποτε την αδεια της για το πρωτο (αλλα ουτε και για τα αλλα 2), το οποιο ποτε δεν απογειωθηκε, εστω για δοκιμαστικη πτηση. Ειχε παρει μεν τα χρωματα της εταιρειας, αλλα αυτο ηταν. Απο το 1993 μεχρι σημερα αλλαζε συνεχεια θεσεις στο αεροδρομιο του Ελληνικου. Ο ιδιοκτητης ποτε δεν εμφανιστηκε να το παραλαβει, η να φροντισει την απομακρυνση του. Ετσι το αεροσκαφος κατασχεθηκε απο την ΥΠΑ το 1995. Σιγα σιγα αρχισαν να αφαιρουνται τα εξαρτηματα και οι κινητηρες του αεροσκαφους, γιατι ηταν πολυτιμα ανταλλακτικα. Καποιοι εκφραζοντας τις καλιτεχνικες τους ανησυχιες, ζωγραφισαν διπλα στο „HELLENIC“ ενα „Ο“, η ενα „ΥΠΑ“, ενιοτε ομως και „HCAAκαι αναμεσα στις δυο λεξεις το σημα του φορεα, στην προσπαθεια να δειξουν την κατασταση της υπηρεσιας. Σημερα ειναι πλεον ενα κουφαρι παρατημενο κοντα στα Β727 της Ολυμπιακης (ο,τι απεμεινε και απο αυτα).

Με την ιστορια της εταιρειας συνδεθηκαν τα παρακατω αεροσκαφη:
  • N268US Boeing B727-251 NTU
  • N590CA Boeing B727-231 NTU
  • SX-BAR BAC 1-11-215AU NTU
Εαν καποιος αναγνωστης εχει επιπλεον, ή διορθωτικες πληροφοριες, παρακαλειται να επικοινωνησει μαζι μου! Ευχαριστω!

Πτήσεις προς Κέρκυρα από την Athens Airways

Η Athens Airways ανακοίνωσε την έναρξη των πτήσεών της προς το αεροδρόμιο «Ιωάννης Καποδίστριας» της Κέρκυρας.

Σε ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρεται ότι η πρώτη πτήση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου και οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται 3 φορές την εβδομάδα και συγκεκριμένα κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.


Αναλυτικα:










πηγη: capital.gr, Athens Airways

American Airlines: Έκδοση καλυμμένων ομολογιών $450 εκατ.

H θυγατρικής της AMR Corp., American Airlines Inc, ανακοίνωσε πως θα προσφέρει ομολογίες ανώτερης εξασφάλισης ύψους 450 εκατ. δολ. ωρίμανσης 2012. Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι ομολογίες θα έχουν έχουν εγγύηση ορισμένα αεροσκάφη της εταιρείας, ενώ τα έσοδα αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για την αναχρηματοδότηση δανείου 432 εκατ. δολ.


πηγη: capital.gr

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Olympic Air: Θα εκτελεί τις άγονες γραμμές μέσω της Ολυμπιακής Αεροπορίας

Την παράταση, έως τον Νοέμβριο του 2009, των υφιστάμενων για τις άγονες γραμμές συμβάσεων με τις Ολυμπιακές Αερογραμμές ανακοίνωσε το Υπουργείο Μεταφορών.
Η κίνηση αυτή στοχεύει στη διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχειας των πτήσεων μέχρι την προκήρυξη του διαγωνισμού για την επιλογή αερομεταφορέων στις 24 άγονες γραμμές.
Έτσι, σύμφωνα με το Υπουργείο Μεταφορών, έως το τέλος Νοεμβρίου 2009 οι Ολυμπιακές Αερογραμμές αναλαμβάνουν τη διασφάλιση, με κάθε πρόσφορο μέτρο και μηχανισμό, της απρόσκοπτης συνέχισης των πτήσεων στο σύνολο των άγονων αεροπορικών γραμμών.

Όπως αναφέρει το υπουργείο, η χρονική αυτή περίοδος θα είναι δυνατό να παραταθεί μέχρι το τέλος του 2009, ημερομηνία που αποτελεί και το απώτατο όριο λειτουργίας των Ολυμπιακών Αερογραμμών, σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ανακοίνωση προσθέτει ότι για την απόφαση αυτή, ελήφθησαν υπόψη:
1. Η συνεχής, πέραν των 50 ετών, και αδιάκοπη προϋπηρεσία της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" και των "Ολυμπιακών Αερογραμμών" στις ελληνικές άγονες γραμμές.
2. Το γεγονός ότι οι "Ολυμπιακές Αερογραμμές" μπορούν να αξιοποιήσουν την επιχειρησιακή προετοιμασία και το στόλο της "Olympic Air", της θυγατρικής εταιρείας που συστάθηκε για τις ανάγκες της αποκρατικοποίησης. Υπογράφοντας τη σύμβαση αποκρατικοποίησης με το Ελληνικό Δημόσιο, σύμβαση που κυρώθηκε με νόμο από τη Βουλή των Ελλήνων, η "Olympic Air" έχει αναλάβει την υποχρέωση να προετοιμαστεί επιχειρησιακά και να διαθέτει τα κατάλληλα αεροσκάφη για συμμετοχή στο διαγωνισμό για όλες τις άγονες γραμμές.
3. Την πρόταση της "Olympic Air" προς τις "Ολυμπιακές Αερογραμμές" να συνδράμουν στη διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχειας των πτήσεων στο σύνολο των άγονων αεροπορικών γραμμών, χωρίς καμία κρατική οικονομική επιδότηση για τη μεταβατική περίοδο.


"Η μεταβατική αυτή λύση την οποία προέκρινε ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Στυλιανίδης διασφαλίζει αφενός μεν αξιόπιστες πτήσεις για το σύνολο των άγονων αεροπορικών γραμμών, αφετέρου δε τη μη επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου, αφού κατά τη μεταβατική περίοδο το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα καταβάλει επιδότηση στις "Ολυμπιακές Αερογραμμές", καταλήγει η ανακοίνωση.


Η εξέλιξη αυτή, είναι φανερό ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω σύγκρουση με την Aegean Airlines, η οποία έστειλε χθες εξώδικο, και ζητάει να διανεμηθούν στους επτά αερομεταφορείς που κατέθεσαν προσφορά για τις άγονες.


πηγη: hellenicbusiness.gr

Αegean Αirlines: Με εξώδικο ζητά να μη γίνουν πτήσεις της Οlympic Αir

Ξεκίνησε η δεύτερη φάση του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγάλων ελληνικών αερομεταφορέων.
Με εξώδικο που έστειλε η Αegean Αirlines στο Υπουργείο Μεταφορών, στον υπουργό Μεταφορών Ευρ. Στυλιανίδη και στη διοίκηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) με την οποία απαιτεί τη μείωση των δρομολογίων που έχει ανακοινώσει η Οlympic Αir και που δεν έχει ακόμα ξεκινήσει!
Αφορμή για τη ενέργεια αυτή, είναι η απόφαση του Υπέργειου Μεταφορών να ακυρώσει τον διαγωνισμό για την ανάθεση των άγονων γραμμών.
Η Αegean Αirlines του κ. Θ. Βασιλάκη θεωρεί απαράδεκτη την ακύρωση του διαγωνισμού, και ζητά μέχρι τη προκήρυξη του νέου διαγωνισμού σε πέντε περίπου μήνες, οι άγονες γραμμές να ανατεθούν αναλογικά στις επτά εταιρείες που έλαβαν μέρος.
Ακόμα, ζητά να μην εκτελεστούν πτήσεις που υπόκεινται σε διακρατικές συμφωνίες, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Οlympic Αir δεν έχει κανένα δικαίωμα σε αυτές.
Το υπουργείο μεταφορών έχει περιέλθει σε δύσκολη θέση, και λαμβάνοντας υπ[οψη τις τελευταίες εξελίξεις όπου οι αερομεταφορείς προσφέρονται να εκτελούν ακόμα και χωρίς επιδότηση τα δρομολόγια, υπάρχει ενδεχόμενο μα περιοριστούν αν όχι και να καταργηθούν πολλές άγονες γραμμές, κίνηση που θα σημαίνει απώλεια 35 εκατ. ευρώ ετησίως, κυρίως για την Οlympic Αir
Χθές, με ανακοίνωσή της η MIG αναφέρει ότι, ως γνωστόν η διαγωνιστική διαδικασία για τις άγονες αεροπορικές γραμμές ακυρώθηκε και πρόκειται να επαναπροκηρυχθεί από την επόμενη Κυβέρνηση και ως εκ τούτου το Υπουργείο Μεταφορών και η ΥΠΑ πρέπει να αποφασίσουν με ποιον τρόπο θα καλυφθούν οι ανάγκες των άγονων γραμμών στο μεσοδιάστημα.
«Η AEGEAN «προτάσσοντας το κοινωνικό συμφέρον» έχει προτείνει προς την ΥΠΑ να αναλάβει με ανάθεση τις πτήσεις 17 δρομολογίων με το «συμβολικό» αντιστάθμισμα του 50% της υφισταμένης σήμερα επιδότησης», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η MIG, βάσει των αρχών πάνω στις οποίες έχει δομηθεί και λειτουργεί ο Όμιλος, δεν επιθυμεί ούτε ένα ευρώ κρατικής επιδότησης με ανάθεση, υπό περιστάσεις όπου το «συμβολικό» μπορεί να αποδειχθεί και εξαιρετικά επικερδές.  Κατόπιν αυτού η MIG θα προτείνει στην Διοίκηση της θυγατρικής της OLYMPIC AIR, η οποία είναι και η μόνη εταιρεία που μπορεί να εξυπηρετήσει και τις 24 άγονες γραμμές, να το πράξει, έως ότου ολοκληρωθεί μια διαφανής και ορθή διαγωνιστική διαδικασία, χωρίς καμία κρατική επιδότηση, καταλήγει η ανακοίνωση.
Η επιδότηση του Ελληνικού Δημοσίου για την εκτέλεση των άγονων γραμμών αγγίζει τα 35 εκατ. ευρώ ετησίως. Με την εξέλιξη αυτή, η  Olympic Air  στερείται ένα αντίστοιχο έσοδο, στο οποίο υπολόγιζε στο ξεκίνημα της στο δύσκολο αεροπορικό περιβάλλον.


πηγη: hellenicbusiness.gr

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

JΑL: 600 απολύσεις από τα τμήματα συντήρησης


Στην περικοπή περίπου 600 θέσεων εργασίας ή το 10% του προσωπικού της θα προχωρήσει η Japan Airlines Corp. στα τέσσερα τμήματα συντήρησης έως τα τέλη της χρήσης που λήγει τον Μάρτιο του 2012, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Nikkan Kogyo», το οποίο δεν ανέφερε την πηγή πληροφόρησής του. Η εταιρεία με έδρα το Τόκιο θα περικόψει θέσεις μέσω της συγχώνευσης των σκελών συντήρησης την 1η Οκτωβρίου και τη μείωση δρομολογίων, σύμφωνα με το δημοσίευμα.


Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

Ελληνικες αεροπορικες εταιρειες: PRINCESS Airlines [ - closed - ]

H Princess Airlines [Kωδικοι IG / PER] ηταν η τριτη κατα σειρα αποπειρα των ανθρωπων της Venus (παρουσιαση της εταιρειας εδω), μετα το αποτυχημενο πειραμα της Summer Express, η οποια πεταξε λιγοτερο απο εξι μηνες και το αεροσκαφος της κατασχεθηκε αρχες του 1998 απο την AMTEC (παρουσιαση της Summer Express εδω), απο την οποια το ειχε μισθωσει. Ιδρυθηκε λιγο μετα το κλεισιμο της Summer Express. Γρηγορα θα αποδεικνυοταν οτι ηταν αλλη μια εταιρεια «φουσκα» με σκοπο την «αρπαχτη». Αλλα με τη σειρα, ενα ενα. Συνεργαστηκε στενα με το ελληνικο ταξιδιωτικο γραφειο Siokas Reisen, απο το Reutlingen της Γερμανιας. Μετεφερε για λογαριασμο του περιπου 20.000 επιβατες.


Το πρωτο αεροσκαφος ηταν ενα BOEING 737-3Q8 (SX-BFT) το οποιο παρελαβε στις 20.05.1998, μισθωμενο απο την AAR, ενω στις 30.12.1998 μισθωθηκε απο την Air Global για πτησεις στην Πορτογλια για εννια μηνες. Το αεροσκαφος που ακολουθησε ηταν ενα BOEING 737-2P5Adv (SX-BFX) το παρελαβε στις 02.04.1999, μισθωμενο απο την ΕΑ-727 (μια εταιρεια που εμφανιστηκε απο το πουθενα και εφυγε στο πουθενα, λιγα χρονια μετα). Το αεροπλανο ελαβε τιτλους Princess Airlines by Siokas Reisen, με αποτελεσμα η εταιρεια να συνδεθει λανθασμενα οτι ανηκε στο εν λογω ταξιδιωτικο γραφειο. Με αυτο το αεροπλανο μετεφερε ο γραφειο τους πελατες του απο τη Γερμανια στην Ελλαδα (κυριως Κρητη) και τουμπαλιν. Το service που δινονταν ηταν ανυπαρκτο, αναφορες οτι το αεροπλανο εσταζε στην καμπινα των επιβατων εκαναν λιγο μετα την εμφανιση τους. Οι φροντιστες δεν ξεραν καν αγγλικα (ποσο μαλλον γερμανικα) με ελαχιστες εξαιρεσεις. Τελη Ιουλιου 1999 το Siokas Reisen κηρυξε πτωχευση, εγκλωβιζοντας ετσι πανω απο 1000 επιβατες στην Ελλαδα. Η Princess Airlines αρνηθηκε τη μεταφορα πισω στη Γερμανια, μιας και το γραφειο χρωστουσε πολλα λεφτα και στην ιδια. Το SX-BFT επεστραφη στην εταιρεια στις 15.09.1999 απο την Air Global, αλλα εκεινη την εποχη και η ιδια η Princess ειχε πολλα οικονομικα προβληματα. Το Νοεμβριο του 1999 το SX-BFX αφησε την εταιρεια. Ενα BOEING 737-35B (SX-BFY) ηταν να προστεθει εκεινη την εποχη στο στολο, αλλα η κινηση δεν εγινε ποτε Τον Ιανουαριο του 2000 η εταιρεια κηρυξε πτωχευση αφηνοντας χρεη πολλων εκατομμυριων, οπως ακριβως και η Venus στην εποχη της..


Η εταιρεια πετουσε απο Αθηνα, Ηρακλειο και αλλα ελληνικα νησια κυριως προς Γερμανια και σκανδιναβικες χωρες προορισμους οπως: Στουτγκαρδη, Μαλτα, Νυρεμβεργη, Ντυσσελντορφ, Αμβουργο, Μπορντω.


Με την εταιρεια πεταξαν τα ακολουθα αεροσκαφη: 
  • SX-BFT BOEING 737-3Q8
  • SX-BFY BOEING 737-35B NTU
  • SX-BFX BOEING 737-2P5Adv
Εαν καποιος αναγνωστης εχει επιπλεον, ή διορθωτικες πληροφοριες, παρακαλειται να επικοινωνησει μαζι μου! Ευχαριστω!
OnePlusYou Quizzes and Widgets