[ Best viewed with SR Iron and Google Chrome in 1024x768 ]
beep!

Recent Posts

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Προς συγχώνευση Olympic Air - Aegean Airlines;

Η επιβεβαίωση έπεσε ως «βόμβα». Η εφημερίδα "Κέρδος" δημοσίευσε πληροφορία σύμφωνα με την οποία η Ολυμπιακή και η Aegean βρίσκονται σε συζητήσεις για μελλοντική συνεργασία. Την είδηση επιβεβαίωσαν οι δύο εταιρείες με σχετικές τους ανακοινώσεις, δίχως, ωστόσο, να κάνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.
Η «συνεργασία», βέβαια, περιλαμβάνει πολλά πράγματα. Ή καλύτερα, μπορεί να περιλαμβάνει. Στην πραγματικότητα ένα και μόνο ένα μπορεί να είναι το αντικείμενο της συζήτησης, η προοπτική της συγχώνευσης.
Η Ολυμπιακή έχει ένα δυνατό brand name και η Aegean ένα πετυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο, το οποίο όμως στηρίχτηκε στην κατάρρευση των κρατικών αερογραμμών. Τώρα που οι κρατικές αερογραμμές δεν υπάρχουν και την θέση τους έχει πάρει η Ολυμπιακή του κ. Βγενόπουλου, τα πράγματα ασφαλώς και διαφοροποιούνται. Από την άλλη, η χώρα δεν «σηκώνει» δύο αεροπορικές εταιρείες. Μία εταιρεία θα μπορούσε να είναι και ισχυρή και κερδοφόρος. Δύο εταιρείες σημαίνει σκληρός ανταγωνισμός και μεγάλες απώλειες και για τους δύο, με πιο πιθανή κατάληξη την επικράτηση του πιο ισχυρού.
Οι συζητήσεις εξελίσσονται, αλλά δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία. Αν υπάρξει, πάντως, συμφωνία αυτή δεν μπορεί να είναι παρά στη βάση δύο ισχυρών παικτών που ο καθένας έχει τα ισχυρά του σημεία.
Η επίσημη ανακοίνωση και των δυο εταιρειών αναφέρει χαρακτηριστικά: "Έχουν λάβει χώρα μεταξύ των βασικών μετόχων των εταιριών OLYMPIC AIR και ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε. συζητήσεις για πιθανή μελλοντική συνεργασία χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμη κάτι συγκεκριμένο που να μπορεί να ανακοινωθεί."
Πως σχολιάζει η Proton

Από τους όρους της ενδεχόμενης συμφωνίας θα εξαρτηθούν τα οφέλη της πιθανής συνεργασίας μεταξύ Olympic Air και Aegean Airlines, σχολιάζει η Proton Research, επισημαίνοντας ότι μία τέτοια συνεργασία αίρει έναν από τα βασικά ρίσκα της Aegean, ήτοι τον έντονο εγχώριο ανταγωνισμό.

Σε κάθε περίπτωση, αναφέρει η Proton, υπάρχουν ζητήματα ανταγωνισμού που θα πρέπει να διασαφηνιστούν, καθώς οι δύο αερομεταφορείς ελέγχουν συνολικά το 95% περίπου της εγχώριας αγοράς.

πηγη: capital.gr
OnePlusYou Quizzes and Widgets